Arbeids Fysiotherapie

image

Het kan voorkomen dat u klachten heeft waardoor het werken lastig wordt of niet meer gaat. Soms ontstaan de klachten door het werk zelf.

Bekende klachten zijn:

- Hoofdpijn
- Klachten van Arm, Nek en Schouder (KANS/RSI)
- Werkstress/ overspannenheid of burn-out

Waarom Arbeidsfysiotherapie?

Een arbeidsfysiotherapeut is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van werk gerelateerde klachten en op de hoogte van wet en regelgeving. Hij kan u adviseren en bijstaan in uw contact met de werkgever en bedrijfsarts.

Hoofdpijn
We hebben allemaal wel een hoofdpijn. Meestal gaat dit vanzelf over. Terugkerende en aanhoudende hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben.
Het is dan belangrijk uw huisarts te raadplegen. Niet alle vormen van hoofdpijn zijn door een fysiotherapeut behandelbaar. Spanningshoofdpijn wel. Deze gaat vaak gepaard met gespannenheid in de nek en geeft een pijn/ of drukkend gevoel bij het achterhoofd, boven de ogen of bij de slapen. Soms spreekt men over een ‘bandgevoel om het hoofd’. Spanningshoofdpijn kan worden veroorzaakt door een verkeerde (werk)houding of aanhoudende stress. Meestal door een combinatie van beide.
Ik ben voor mijn Master in de fysiotherapie afgestudeerd op de behandeling bij hoofdpijn en werk samen met specialisten van het MC IBIS.

Klachten van Arm, Nek en Schouder (KANS/RSI)
Klachten van de arm, nek en schouder komen veel voor bij werk achter een computer. De werkplek bepaald daarbij vaak de houding waarin gewerkt wordt. De combinatie van een ongunstige houding en lang in deze houding werken veroorzaakt vaak (pijn)klachten. De klachten ontstaan door overbelasting. Het evenwicht tussen inspanning en rust is verdwenen. Hoge werkdruk, perfectionisme en moeilijk eigen grenzen aangeven maken werknemers extra kwetsbaar om deze klachten te ontwikkelen.

Werkstress, overspannenheid ,Burn-out
Stress hebben we allemaal. Als het belangrijk is dat iets goed gaat zijn we extra alert, gespannen en doelgericht. Dit is gezond . We kunnen iets oplossen of tot een goed einde brengen. Teveel en aanhoudende stress put ons uit. We raken vermoeid, prikkelbaar en verliezen het overzicht. Rust nemen is dan belangrijk. Op het werk lukt dit niet altijd. Zo ontstaat werkstress. Houdt dit lang aan dan spreken we van overspannenheid. Na verloop van tijd ( 3 maanden tot een half jaar) kan dit leiden tot een burn-out. Kenmerken van burn-out zijn; onverschilligheid, twijfelen aan eigen kunnen en het gevoel uitgeput te zijn.

Informatie voor de werkgever/patiënt

Bedrijfsfysiotherapie